یکی از پرکاربردترین آلیاژهای صنعتی اختصاص پیدا می کند ، آلیاژ استنلس استیل ( Stainless Steel ) می باشد که در این مقاله در مورد این آلیاژ صحبت خواهیم نمود .
معرفی عنوان های مقاله:
موارد استفاده ازفولاد استنلس استیل
استنلس استیل چیست ؟
در متالورژی، فولاد زنگ نزن یا فولاد ضدزنگ یا استنلس استیل (Stainless Steel)، که Inox نیز خوانده میشود، آلیاژی از فولاد میباشد، که اصلیترین عناصر تشکیلدهنده آن آهن، کروم و نیکل است که حداقل درصد جرمی کروم در آن ۱۰٫۵ درصد و حداکثر درصد جرمی کربن آن ۱٫۲ درصد میباشد.
فولادهای زنگ نزن به دلیل ویژگی غیرفعال شدن خود میتوانند مقاومت بسیار خوبی دربرابرخوردگی ازخود نشان دهند. این فولادها به دلیل شکل گرفتن یک لایه غیرفعال برروی سطحشان که به شدت به ماده زیرین پیوند خوردهاست و از تماس بیشتر ماده به محیط اطراف جلوگیری میکند، چنین ویژگیای دارند. برای اینکه این پدیده غیرفعالسازی بهطور پایدار در فولاد اتفاق بیفتد نیاز است که حداقل ۱۰٫۵ درصد از ماده را کروم تشکیل دهد. با داشتن چنین سطحی از کروم حتی اگر خراشی بر روی سطح فولاد ایجاد شود و این لایه از میان برود فولاد میتواند خودش را ترمیم کند و اگر گرید به درستی برای محیط کاری انتخاب شده باشد این لایه غیرفعال دوباره شکل میگیرد. در غیراینصورت شکست غیرفعالی رخ میدهد و فولاد زنگنزن، زنگزده و خورده میشود.
موارد استفاده ازفولاد استنلس استیل
فولادهای زنگنزن به خاطر مقاومت دربرابر خوردگی خود بسیار مورد توجه هستند که این ویژگی با افزایش میزان کروم افزایش مییابد. افزودن عنصر مولیبدن باعث افزایش مقاومت به خوردگی فولادهای زنگنزن در مقابل اسیدهای کاهنده و دربرابر خوردگی در محلولهای کلرایدی میشود. به همین دلیل، گونههای مختلفی از فولاد زنگنزن با میزان مختلف کروم و مولیبدن برای مطابقت با محیطی که آلیاژ باید تحمل کند وجود دارد. مقاومت فولاد زنگنزن به خوردگی و زنگزدگی، نیاز به نگهداری کم و درخشش بالا، آن را تبدیل به یک ماده ایدئال برای بسیاری از کاربردها که در آن هم نیاز به استحکام بالا و هم نیاز به مقاومت به خوردگی بالا است کردهاست.
فولاد زنگنزن به شکل ورق، صفحه، میله، سیم و لوله ساخته میشود و در وسایل آشپزخانه، کارد و چنگال، ابزارهای جراحی، لوازم خانگی بزرگ؛ مصالح ساختمانی، تجهیزات صنعتی (برای مثال در کارخانجات کاغذسازی، کارخانههای شیمیایی، تصفیه خانه آب)؛ و مخازن ذخیره آب و مخازن مواد شیمیایی و محصولات غذایی (به عنوان مثال، تانکرهای مواد شیمیایی و تانکرهای کامیونی) استفاده گردد.
مقاومت خوب دربرابر خوردگی، راحتی تمیز و استریل نمودن با بخار و عدم نیاز به پوشش دادن سطحی، استفاده از فولاد زنگنزن را در آشپزخانههای تجاری و صنعتی متداول کردهاست.
گونههای فولادهای زنگنزن
پنج دسته اصلی از فولادهای زنگنزن وجود دارد که عمدتاً توسط ساختار کریستالی (بلورین) آنها طبقهبندی میشوند:
- فولادهای زنگنزن آستنیتی
- فولادهای زنگنزن آهنی (Ferritic)
-
فولاد زنگنزن مارتنزیتی
-
فولاد زنگنزن دوپلکس
-
فولادهای زنگنزن رسوب سخت شونده